Kyckling i form med ugnsrostade bönor




Kyckling med potatis är ju en klassiker, så man kan ju inte misslyckas. Och för att göra allt enklare så kör jag allt i samma form.

Du behöver:

Benfria kycklingklubbor
potatis
morot
palsternacka
minitomater
rosmarin
vitlök
oregano
olivolja
bönor

Börja med att skala morötter, palsternackor och potatis. Sätt in formen med bara olivolja i ugnen medan du klyftar rotfrukterna. Det gör så att rotfrukterna inte bränner fast i plåten. Kör in allt i ugnen tillsammans med vitlök, salt, peppar och några kvistar rosmarin. Om du har några lökar hemma kan du ta med dom också.

Skär kycklingen i mindre bitar. Ta inte bort fettet. Värm en stekpanna och ha i smör och en skvätt olivolja. Lägg i två klyftor vitlök och stek sen kycklingen gyllenbrun.

Stick hål i tomaterna så dom inte spricker i ugnen sen. Möjligtvis koka dom lätt i förväg och ta bort skalet.

Häll på tomaterna och kycklingen på potatisen. Strö över oregano och olivolja. Skaka om!

Ta bönor som du har hemma, jag hade kidneybönor hemma idag. Annars brukar jag ha borlotti och vita bönor. Skölj undet kallt vatten. Lägg i en form tillsammans med vitlök, rosmarin, salt, peppar och en skvätt olivolja. Rosta i ugnen.

Allt går på 180 grader.

Om du vill att det ska bli klart snabbare kan du koka potatisen lite innan.

Ta ut kycklingen när potatisen är mjuk och bönorna när dom blivit lite, lite knapriga.

Servera mitt på bordet!


Chokladkaka med glasyr

Jättegod chokladkaka som passar utmärkt på fikat.
Idag har jag bakat en god chokladkaka.

Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

50 g smör
1 dl mjölk

3,5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 rågade msk kakao
1 skvätt kaffe

Florsocker
Vatten

Ströbröd

Och så här gör du:
1.Smält smöret i en kastrull samtidigt som du vispar ägg, vaniljsocker och socker pösigt och vitt. 
(Passa på att smöra formen med lite av det smälta smöret.)

2.Vänd i mjölet, bakpulver, saltet, kakaon och kaffet.

3.Blanda mjölken med smöret och häll i blandningen i smeten.

4.Bröa formen och kör i den god smeten. (Jag hade inget ströbröd så jag mortlade lite knäckebröd, funkade perfekt.)

5.In i ugnen på 175 grader tills dess att kakan är lite sprucken på ovansidan samt inte kladdar när du kör in en baksticka i den. Jag tippar på att det tar 25 minuter.

6.Vänd ut kakan på ett fat och låt den svalna.

7.Samtidigt blandar du florsocker och vatten. Jag brukar ta fyra rågade msk florsocker till en knapp msk vatten. Men var försiktiga så det inte blir för löst. Om du vill kan du ha i kakao och kaffe också, då blir det chokladkristyr.

8.När kakan kallnat häller du på glasyren och låter den svalna!

Servera mitt på bordet!

 


RSS 2.0